Πώς να επιλέξετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση της ευεξίας

Συντάκτης: Δρ. Luigi Gratton M.D., MPH – Vice President of Training
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία και την ευεξία τους, οι καταναλωτές ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο τα συμπληρώματα στη διατροφή τους. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα που διενεργήσαμε σε συνεργασία με το Council for Responsible Nutrition, οι καταναλωτές δαπανούν περίπου 286$ κάθε χρόνο σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συμπληρώματα διατροφής. Για την ακρίβεια, το 24% των ανθρώπων καταναλώνει πάνω από τρία διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής την εβδομάδα.

Πώς ξέρει κανείς τι συμπληρώματα  διατροφής χρειάζεται ή ποια είναι τα καλύτερα για να αγοράσει; Κάτι που προκαλεί ενδιαφέρον είναι ότι 30% των συμμετεχόντων αναφέρει το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πηγή ενημέρωσης σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ το 27% δηλώνει ότι αναζητά ιατρικές συμβουλές και συστάσεις. Ασχέτως της πηγής από την οποία ενημερώνονται οι καταναλωτές, το 77% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι θα ήθελε να μάθει περισσότερα σχετικά με τα οφέλη των διαφορετικών συμπληρωμάτων διατροφής.

Στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στο πώς μπορείτε να επιλέξετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με βάση το πλάνο ευεξίας σας.  

 

Ποια μορφή συμπληρώματος διατροφής είναι η καλύτερη;

Χάρη στην καινοτομία και την πρόοδο της τεχνολογίας, οι καταναλωτές σήμερα έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής, όπως κάψουλες, προϊόντα σε μορφή σκόνης ή ζελέ και ροφήματα.

Με τόσο πολλές επιλογές, ίσως είναι δύσκολο να επιλέξετε την κατάλληλη, αλλά τελικά όλα είναι θέμα προτίμησης. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ορισμένους από τους πιο κοινούς τύπους που μπορείτε να συναντήσετε στην αγορά:

  • Προϊόντα σε Ταμπλέτες: Πρόκειται για δισκία που παρασκευάζονται έπειτα από τη σύνθλιψη δραστικών συστατικών. Επειδή οι ταμπλέτες δεν έχουν επικάλυψη, κάποιες φορές μπορεί να αφήνουν επίγευση.
  • Προϊόντα σε Κάψουλες: Στις κάψουλες, τα συστατικά περικλείονται σε ένα εξωτερικό κέλυφος. Μπορεί να έχουν τη μορφή χαπιών, που φέρουν επικάλυψη με εύπεπτο περίβλημα ώστε να μην έχουν επίγευση, ή τα συστατικά μπορεί να περικλείονται σε μια κάψουλα που αποτελείται από δύο μέρη.
  • Μασώμενα προϊόντα: Ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να προτιμούν τα μασώμενα συμπληρώματα, καθώς πρόκειται για μια πιθανώς πιο ελκυστική εναλλακτική επιλογή.
  • Προϊόντα σε  μορφή ζελέ (ζελεδάκια): Κάποτε προορίζονταν μόνο για παιδιά, όμως σήμερα τα ζελεδάκια διατίθενται ευρέως και για τους ενήλικες. Αυτό που τα κάνει ελκυστικά είναι το γεγονός ότι μασώνται εύκολα και είναι νόστιμα, καθώς πολλά από αυτά μπορεί να έχουν μοναδικές γεύσεις.
  • Προϊόντα σε  μορφή σκόνης: Πολλοί καταναλωτές προτιμούν τα προϊόντα σε μορφή σκόνης επειδή δεν παρουσιάζουν προβλήματα στην κατάποση, ενώ μπορούν να αναμειχθούν με ροφήματα ή άλλα υγρά και να καταναλωθούν εύκολα.
  • Ροφήματα: Για καταναλωτές που βρίσκονται συνέχεια εν κινήσει, αυτά τα υγρά προϊόντα περιέχουν συμπληρωματικά θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια εύκολη εναλλακτική έναντι των υπολοίπων τύπων συμπληρωμάτων διατροφής. Να θυμάστε ότι συχνά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα.

Η τεχνολογία και η καινοτομία μάς επιτρέπουν να αναπτύξουμε νέους και διαφορετικούς τύπους που καλύπτουν τις μοναδικές ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε δυνατότητα επιλογής και άνεση, επομένως εμείς καθορίζουμε τι εξυπηρετεί το πρόγραμμα και τον τρόπο ζωής μας.

Τελικά, το παν είναι η συνέπεια –επιλέξτε τους τύπους συμπληρωμάτων διατροφής που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε μια σταθερή αγωγή, η οποία θα λειτουργεί επικουρικά σε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

 

Τι είναι η πολυεπίπεδη προσέγγιση της ευεξίας;

Ο μέσος καταναλωτής ενδέχεται να αναρωτιέται γιατί υπάρχουν τόσο πολλά συμπληρώματα διατροφής στην αγορά. Μήπως θα ήταν καλύτερο να παίρνουμε όλοι από μια πολυβιταμίνη την ημέρα;

Οι διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς επηρεάζονται από την ηλικία, το φύλο, τη φάση ζωής, τους διατροφικούς περιορισμούς, τους στόχους ευεξίας κ.ά. Η πολυεπίπεδη προσέγγιση –δηλαδή τα στοχευμένα θρεπτικά συστατικά για υποστήριξη των οργάνων, του ύπνου και της διάθεσής μας– μπορεί να βοηθήσει την ευεξία μας γενικότερα.

Παρόλο που οι βιταμίνες και τα μέταλλα μπορεί να σας είναι περισσότερο οικεία, ορισμένα συμπληρώματα διατροφής προσφέρουν λειτουργικά οφέλη τα οποία ενδέχεται να μη λαμβάνουμε από την καθημερινή διατροφή μας. Το bacopa, για παράδειγμα, μπορεί να υποστηρίξει την ανάκληση της βραχυπρόθεσμης μνήμης και την προσοχή, αλλά είναι απίθανο να το συναντήσετε στο φαγητό σας, αφού πρόκειται για ένα βότανο που φύεται στην Ινδία.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο οργανισμός μας περνά από φυσιολογικές αλλαγές. Έτσι, είναι πιθανό να μη λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών από τη διατροφή μας προκειμένου να υποστηρίξουμε αυτές τις αλλαγές. Για παράδειγμα, το CoQ10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα και παράγεται επίσης από τον οργανισμό, αλλά τα επίπεδά του τείνουν να ελαττώνονται με την ηλικία. Αν δεν προσλαμβάνετε αρκετή ποσότητα μέσω του φαγητού σας, ίσως έχει έρθει η ώρα να ξεκινήσετε κάποιο συμπλήρωμα.

Για αυτούς τους λόγους, υπάρχουν πολλά συμπληρώματα διατροφής που θα ήταν καλό να εξετάσετε εκτός από την καθημερινή πολυβιταμίνη σας, όπως τα προβιοτικά, τα αμινοξέα, τα φυτοθρεπτικά συστατικά, τα φυτά και τα βότανα. Αυτά είναι συχνά γνωστά ως εξειδικευμένα ή στοχευμένα συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών επειδή αφορούν έναν συγκεκριμένο στόχο ευεξίας.

 

Ένας κατάλογος στοχευμένων συμπληρωμάτων διατροφής

Η έρευνα που διενεργήσαμε σε συνεργασία με το Council for Responsible Nutrition διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές λαμβάνουν συμπληρώματα για πολλούς λόγους. Αυτοί είναι ορισμένοι από τους στόχους που ανέφεραν:

  • Γενικότερη υποστήριξη ανοσοποιητικού (62%)
  • Γενική υγεία και ευεξία (46%)
  • Υγεία του πεπτικού (32%)
  • Υγιές δέρμα, μαλλιά και ομορφιά (27%)
  • Υγεία του εγκεφάλου (24%)
  • Αυξημένη ενέργεια και συγκέντρωση (23%)
  • Υποστήριξη του ύπνου (20%)

Ποιοι τύποι συμπληρωμάτων ανταποκρίνονται ειδικά σε αυτούς τους στόχους; Ας εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα στοχευμένα συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών.

Υποστήριξη ανοσοποιητικού

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το 52% των καταναλωτών στις ΗΠΑ ανέφερε την υποστήριξη του ανοσοποιητικού ως την αιτία για την αγορά διατροφικών προϊόντων. Στα συμπληρώματα αυτής της κατηγορίας περιλαμβάνονται ο ψευδάργυρος, συγκεκριμένες βιταμίνες, προβιοτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικά συμπληρώματα, όπως ο κουρκουμάς, η σισάνδρα, ο ζαμπούκος και η εχινάκεια.

Υγεία εγκεφάλου

Καθώς μεγαλώνουν, πολλοί καταναλωτές αναζητούν συμπληρώματα για την υποστήριξη διάφορων λειτουργιών, μεταξύ των οποίων και η μνήμη. Το bacopa είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ινδική ιατρική (Ayurveda) για την υποστήριξη της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της διατήρησης των γνωστικών ικανοτήτων παράλληλα με την αύξηση της ηλικίας.

Υγεία καρδιάς

Εκτός από τη διατροφή που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και την τακτική άσκηση, υπάρχουν συμπληρώματα μπορούν που μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν ωμέγα-3, CoQ10, σκόρδο, και συμπληρώματα με πρόδρομες ουσίες του μονοξειδίου του αζώτου.

Υγεία πεπτικού

Τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και τα συμβιοτικά συμβάλλουν όλα στην υγεία του εντέρου. Οι εδώδιμες ίνες βοηθούν στην πέψη, δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και ελάττωση της όρεξης, ενώ συμβάλλουν στη διατήρηση των ωφέλιμων βακτηρίων του πεπτικού συστήματος. Πολλοί από εμάς δεν καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη όσον αφορά τις εδώδιμες ίνες, επομένως η λήψη ενός συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει.

Γυναικεία υγεία

Οι γυναίκες έχουν εξειδικευμένες διατροφικές ανάγκες που μπορούν να υποστηριχτούν με την προσθήκη συμπληρωμάτων διατροφής. Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συχνά συνιστούν στις γυναίκες να προσθέτουν ασβέστιο στη διατροφή τους για να υποστηρίζουν την υγεία των οστών τους. Ένα ακόμα θρεπτικό συστατικό που συχνά χρειάζεται ενίσχυση είναι η βιταμίνη D –η οποία βοηθά επίσης τα οστά. Ένα ακόμα στοχευμένο συμπλήρωμα για γυναίκες πριν από την εμμηνόπαυση είναι ο σίδηρος, που είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη των κυττάρων.

Ανδρική υγεία

Οι άνδρες επωφελούνται εξίσου από τη βιταμίνη D, καθώς και από ορισμένα προϊόντα που περιέχουν saw palmetto, ένα φοινικοειδές δέντρο που βοηθά στην υποστήριξη του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος.

Υγεία των παιδιών

Όπως γνωρίζουν πολλοί γονείς, τα παιδιά δεν λαμβάνουν πάντα τα σωστά θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι λίγοι οι γονείς που δίνουν συμπληρωματικά στα παιδιά τους ένα ρόφημα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά ή κάποια πολυβιταμίνη που περιέχει χολίνη, μια ουσία που υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των νεύρων, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη D, για υγιή ανάπτυξη και σχηματισμό των οστών και των δοντιών.

Ύπνος και χαλάρωση

Η ξεκούραση είναι ένα αναπόσπαστο μέρος ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Αναζωογονεί σώμα και πνεύμα και ρυθμίζει τη διάθεση. Πολλοί καταναλωτές εξασφαλίζουν υποστήριξη για τον ύπνο και τη χαλάρωση μέσα από ροφήματα βοτάνων που περιέχουν χαμομήλι ή άλλα βότανα, όπως η τζιτζιφιά και η πασιφλόρα. Άλλοι υποστηρίζουν τον ύπνο τους λαμβάνοντας μελατονίνη.

Μεγαλώνοντας με υγεία

Η γλουκοζαμίνη είναι μια φυσική ουσία του οργανισμού μας που ελαττώνεται με την ηλικία. Η λήψη της με μορφή συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των αρθρώσεων. Ομοίως, η λουτεΐνη έχει αποδειχτεί ότι βοηθά την υγεία των ματιών και υποστηρίζει την όραση.

 

Πώς να επιλέγετε συμπληρώματα: Γιατί η τιμή δεν είναι το παν

Παρόλο που σε όλους μας αρέσουν οι προσφορές και αναζητούμε το χαμηλότερο κόστος σε πολλά είδη, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη προτού επενδύσουμε σε συμπληρώματα που επηρεάζουν την ευεξία μας. Είναι απαραίτητο να κάνουμε σοφές επιλογές, επειδή η ποιότητα των συστατικών και οι παρασκευαστικές πρακτικές ενδέχεται να διαφέρουν.

Αυτές είναι οι συμβουλές μου για την επιλογή των κατάλληλων συμπληρωμάτων:

  • Περιορίστε την γκάμα επιλέγοντας μόνο προϊόντα από γνωστές εταιρείες που σέβονται την επιστήμη, την ποιότητα και την ασφάλεια.
  • Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα με τα θρεπτικά συστατικά για να δείτε αν κάτι σάς τραβά την προσοχή, ιδιαίτερα αν έχετε συγκεκριμένες ευαισθησίες.
  • Αν έχετε συγκεκριμένες διατροφικές αλλεργίες ή διατροφικούς περιορισμούς, αναζητήστε πιστοποιήσεις τρίτων μερών, π.χ. προϊόντα με ένδειξη Certified Gluten-Free.
  • Αφιερώστε χρόνο στο να μελετήσετε τον ιστότοπο μιας μάρκας και εξετάστε το επίπεδο των επιστημόνων και ιατρών που ανήκουν στην ομάδα τους.
  • Ελέγξτε αν η μάρκα επενδύει τακτικά στον έλεγχο και τη βελτίωση των προϊόντων της. Οι ανεξάρτητες μελέτες τρίτων μερών από αξιόπιστους οργανισμούς μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμες.

 

Πώς να τηρήσετε το πρόγραμμά σας

Όπως συμβαίνει με πολλές καινούριες αγωγές, είναι πιθανό να μη δείτε αποτελέσματα αμέσως μόλις ξεκινήσετε τη λήψη συμπληρωμάτων. Τα αποτελέσματα που συνδέονται με την ευεξία μας δεν παρατηρούνται με την ίδια ευκολία όπως συμβαίνει με τα προϊόντα για απώλεια βάρους ή αύξηση της μυϊκής μάζας.

Όπως με όλα τα πράγματα, είτε πρόκειται για διατροφή είτε για γυμναστική, το παν είναι η συνέπεια. Τα συμπληρώματα δεν λειτουργούν «μια κι έξω». Αντιθέτως, πρέπει να τα εντάξετε στην καθημερινή ρουτίνα σας και στο πλάνο ευεξίας που ακολουθείτε γενικά στη ζωή σας.

Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η λήψη στοχευμένων συμπληρωμάτων θρεπτικών συστατικών μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη, εφόσον πραγματοποιείται με συνέπεια. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα:

  • Μια ανάλυση* σε ηλικιωμένους ασθενείς έδειξε ότι η λήψη σεληνίου (200 mcg/ημέρα) και CoQ10 (200 mg/ημέρα) όχι μόνο βελτίωσε την υγεία της καρδιάς, αλλά τα οφέλη από τη λήψη συμπληρωμάτων αυξήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
  • Σε μια ακόμα μετα-ανάλυση*, η μακροπρόθεσμη λήψη συμπληρώματος λουτεΐνης (10-20 mg/ημέρα) συνδέθηκε με σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των ματιών στους ενήλικες.
  • Παρομοίως, μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή* έδειξε επίσης βελτιώσεις στην οστική πυκνότητα παιδιών που λάμβαναν για μεγάλες χρονικές περιόδους επαρκείς ποσότητες ασβεστίου (240-440 mg/ήμερα από τη διατροφή και τη λήψη συμπληρωμάτων).

Πέρα από αυτό, είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να ξανακυλάτε σε παλιές συνήθειες, ξεχνώντας τα συμπληρώματά σας. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες συμβουλές και κόλπα για να μη βγαίνετε εκτός προγράμματος:

  • Ορίστε ένα σημάδι ή μια υπενθύμιση για να εξασφαλίσετε την τήρηση της νέας σας συνήθειας. Για παράδειγμα, μπορείτε να λαμβάνετε τα συμπληρώματά σας αφού βουρτσίσετε τα δόντια σας ή όσο ετοιμάζετε τον καφέ σας. Ακολουθείτε το ίδιο πρόγραμμα.
  • Επίσης, μπορείτε να ομαδοποιήσετε τα συμπληρώματα ώστε να τα λαμβάνετε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, π.χ. μαζί με διαφορετικά γεύματα.
  • Ένα ημερολόγιο ευεξίας είναι επίσης κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο, όπως τη βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου σας.
  • Όταν ταξιδεύετε, μπορείτε να παίρνετε μαζί σας θήκες για χάπια ώστε να έχετε τον έλεγχο των συμπληρωμάτων σας. Είναι εύκολο να παραμελήσετε τις διατροφικές σας ανάγκες όταν δεν ετοιμάζετε εσείς οι ίδιοι τα γεύματά σας.

Η υποστήριξη από την κοινότητα παίζει επίσης μεγάλο ρόλο. Η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης που αποτελείται από άτομα που έχουν παρόμοιους στόχους υγείας και ευεξίας ή βρίσκονται σε παρόμοια φάση ζωής μπορεί να σας ενθαρρύνει και να σας παρακινήσει να ακολουθήσετε την προσωπική σας διαδρομή.

 

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy

 

*Αυτές οι μελέτες δεν περιλάμβαναν προϊόντα της Herbalife Nutrition. Οι μελέτες αυτές δεν έχουν καταλήξει σε αποχρώσες ενδείξεις.