Υποκατάστατα Γεύματος - Ένας ακόμα σύμμαχος στην απώλεια βάρους

FORMULA 1 BANNER

Η απώλεια βάρους αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα για πολύ κόσμο εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότερες μελέτες έχουν αναδείξει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της διατροφής που θα πρέπει να ακολουθούμε, με σκοπό να μειώσουμε αποτελεσματικά και σωστά το βάρος μας. Ο τεράστιος όγκος της πληροφορίας εκεί έξω έχει δημιουργήσει μια «σύγχυση» και η διατροφή για απώλεια βάρους έχει συσχετισθεί λανθασμένα από τον περισσότερο κόσμο ως μια διαδικασία που θα πρέπει να συνοδεύεται από πείνα, αποκλεισμό του υδατάνθρακα, αποκλεισμό διαφόρων ομάδων τροφίμων  και εξαντλητικές ώρες νηστείας.

Η πραγματικότητα είναι ότι  η διατροφή για απώλεια βάρους δεν θα πρέπει να στερεί καμία ομάδα τροφίμων, να μην είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά, να μας χορταίνει σε βαθμό που να μη νιώθουμε έντονο το αίσθημα της πείνας, να μας δίνει τόση ενέργεια όση απαιτείται να φέρουμε εις πέρας της καθημερινές δραστηριότητες και ταυτόχρονα να είναι ισορροπημένη στα θρεπτικά συστατικά της. Θα πρέπει πάντα επίσης να έχουμε στο μυαλό μας ότι μια πετυχημένη διατροφική αλλαγή δεν θα εστιάσει αμιγώς στην απώλεια του βάρους αλλά και ταυτόχρονα στη μακροχρόνια διατήρησή του.

Ο περισσότερος κόσμος αποτυγχάνει να πετύχει την απώλεια που επιθυμεί γιατί αφενός καταφεύγει σε βραχυπρόθεσμες λύσεις και διαδικασίες ταχείας απώλειας βάρους και αφετέρου γιατί αρκετές από τις συστάσεις δε μπορούν να εφαρμοστούν με ευκολία  στη καθημερινότητα μας.

 Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής πολλές φορές δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για κατάλληλη προετοιμασία και κατανάλωση των γευμάτων που απαιτούνται. Οι πολλές ώρες εργασίας, ο μειωμένος χρόνος και η χαμηλή προσβασιμότητα σε  ποιοτικές τροφές, καθιστούν τα υποκατάστατα γευμάτων ένα εφόδιο-εργαλείο-σύμμαχο για την απώλεια βάρους.

Ως υποκατάστατο γεύματος νοείται κάθε τρόφιμο ή συμπλήρωμα το οποίο μπορεί να έχει τη μορφή σκόνης-μπάρας-έτοιμου ροφήματος και είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά με σκοπό να αντικαταστήσουν πλήρως ένα γεύμα. Κάθε γεύμα που καταναλώνουμε θα πρέπει να έχει μια συγκεκριμένη δομή-σύσταση και διατροφική αξία για να ενισχύει την υγεία και να μας παρέχει επαρκή ενέργεια.

 

Πώς τα υποκατάστατα γεύματος μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Τα υποκατάστατά γευμάτων χάρη στη σύνθεσή τους προορίζονται με σκοπό να παρέχουν συστατικά που περιέχονται  σε ένα πλήρες γεύμα. Χάρη στα αρκετά πλεονεκτήματα τους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά ένα άτομο σύμφωνα με τις ανάγκες του στη διαδικασία απώλειας βάρους του. Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη είναι:

 • Η ευκολία χρήσης τους. Αποτελεί ένα από τα  βασικά  πλεονεκτήματα, μιας και η προετοιμασία τους είναι εύκολη, γρήγορη και μπορεί να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε χωρίς ιδιαίτερο κόπο. 
 • Περιέχουν λίγες θερμίδες --> Τα περισσότερα υποκατάστατα γεύματος περιέχουν 200-400 θερμίδες. Οι θερμίδες αυτές, είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες ενός μέσου ανθρώπου αλλά και ταυτόχρονα λίγες με σκοπό να επιτευχθεί  το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, δηλαδή το θερμιδικό έλλειμμα  για την απώλεια βάρους που επιθυμούμε.
 • Είναι υψηλά σε πρωτεΐνη --> Η πρωτεΐνη είναι ένα βασικό στοιχείο που συμβάλλει στη διατήρηση ή/και στην αύξηση της μυϊκής μάζας, προκαλεί αυξημένο κορεσμό και συμβάλλει σημαντικά στη φυσιολογική λειτουργία του μεταβολισμού μας.
 • Μπορούν να αντικαταστήσουν επεξεργασμένα, βλαβερά τρόφιμα. Η έλλειψη χρόνου προετοιμασίας και κατανάλωσης των γευμάτων τις περισσότερες φορές οδηγεί στην επιλογή τροφών πλούσιων σε θερμίδες, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
 • Μπορεί να έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με ένα μικρό γεύμα. Τα υποκατάστατα γεύματος είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να περιέχουν μια ευρεία γκάμα θρεπτικών συστατικών.  Αντιθέτως, τα μικρά γεύματα όταν δεν είναι σχεδιασμένα από Διαιτολόγο-Διατροφολόγο,  μπορεί να στερούνται πολύτιμων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό. Έτσι, η επιλογή τους μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω κάποιες ήδη υπάρχουσες ή μελλοντικές διατροφικές ανεπάρκειες του ατόμου.
  - Πχ η βιταμίνη D, το ασβέστιο και ο σίδηρος που υπάρχουν σε ανεπάρκεια σε αρκετό κόσμο ανά την υφήλιο
 • Μπορεί να επιταχύνουν περαιτέρω την απώλεια βάρους. Ο εμπλουτισμός των διαφόρων υποκατάστατων γεύματος με φυτικές ίνες και πρωτεΐνες παρέχει τον απαραίτητο κορεσμό  που προσδίδει ένα πλήρες γεύμα χωρίς όμως να περιέχονται  περιττές θερμίδες.
  - Πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η επιλογή των κατάλληλων υποκατάστατων γεύματος. Μερικά βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει κάθε υποκατάστατο γεύματος είναι να περιέχει 200-400 θερμίδες , λιγότερα από 5γρ λίπους, 3-5γραμμάρια φυτικών ινών και 10-20γρ πρωτεϊνών ανά μερίδα. Επίσης η περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό. Κάθε μερίδα θα πρέπει να δίνει τουλάχιστον το 1/3 της Σ.Η.Π (συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης).
  - Επίσης, θα πρέπει να δίνεται έμφαση στον τρόπο, το χρόνο και στη διάρκεια εφαρμογής τους. Ο ενδιαφερόμενος  θα πρέπει να εστιάζει στο κατάλληλο συνδυασμό τους με τρόφιμα όπως ρόφημα αμυγδάλου, αγελαδινό γάλα, γιαούρτι, ξηροί καρποί και berries, τα οποία εμπλουτίζουν σημαντικά τη θρεπτική αξία του γεύματος, ενισχύουν το κορεσμό και διευκολύνουν την απώλεια βάρους.
  - Παράλληλα με τη χρήση των διατροφικών υποκατάστατων, είναι σημαντικό να εστιάζεται και να δίνεται έμφαση στην αλλαγή των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, με σκοπό τη βελτίωση της διατροφής του και κατ΄ επέκταση της υγείας.

 Η Herbalife Nutrition διαθέτει τα Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 σε 9 διαφορετικές γεύσεις, τα οποία καλύπτουν στο έπακρο τις καθημερινές ανάγκες διαθέτοντας όλα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ενός υποκατάστατου γεύματος. * Τα Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτική πρωτεΐνη με 18g ανά μερίδα, η υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες με τη ταυτόχρονη κάλυψη περίπου κατά 38% των αναγκών σε βιταμίνες και μέταλλα, αποτελούν την ιδανική λύση για όσους επιθυμούν να τα δοκιμάσουν.  Τα Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα, και τα θρεπτικά συστατικά, συμβάλλοντας στη μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Επίσης, τα προϊόντα απευθύνονται και  σε άτομα που ακολουθούν μια  χορτοφαγική διατροφή, καθώς παρασκευάζονται από αποκλειστικά vegan συστατικά, ενώ δεν περιέχουν γλουτένη και τεχνητές χρωστικές ουσίες.

Στέφανος Δημητριάδης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy

 

* Για τον έλεγχο του βάρους: Η υποκατάσταση δύο από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με υποκατάστατα γεύματος συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Για ισορροπημένη διατροφή και διατήρηση του βάρους: Η υποκατάσταση ενός από τα κύρια ημερήσια γεύματα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων με ένα υποκατάστατο γεύματος συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους.