Η Πρόσβαση σε Τρόφιμα είναι το Θεμέλιο της Εύκολης Υγιεινής Διατροφής

Συντάκτης: Kent L. Bradley, M.D., MBA, MPH –Chief Health and Nutrition Officer
Πρόσβαση σε Τρόφιμα

Η επισιτιστική μας ασφάλεια απειλείται από τον αντίκτυπο που έχει το φαινόμενο της μείωσης της πρόσβασης σε θρεπτικό φαγητό. Έπειτα από μια δεκαετία σταθερής μείωσης, η πείνα πλέον αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο, πλήττοντας το 9,9% του παγκόσμιου πληθυσμού. Για την ακρίβεια, από το 2019 έως το 2020, ο αριθμός των υποσιτιζόμενων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 161 εκατομμύρια, μια κρίση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις συγκρούσεις, την κλιματική αλλαγή και την πανδημία COVID-19. 

Η Επισιτιστική Ασφάλεια Δεν Περιορίζεται Μόνο στην Πρόσβαση στα Τρόφιμα

Τις τελευταίες δεκαετίες, η έννοια της επισιτιστικής ασφάλειας έχει εξελιχθεί και πλέον ο ορισμός της περιλαμβάνει την «πρόσβαση σε θρεπτικό φαγητό». Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ακολουθήσουν μια θρεπτική και υγιεινή διατροφή, ενώ ο αριθμός πιθανόν να αυξηθεί κατά ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην περίπτωση που νέα απρόβλεπτα γεγονότα προκαλέσουν τη μείωση του εισοδήματός τους κατά ένα τρίτο. Εάν οι πρόσφατες τάσεις συνεχιστούν, ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από την πείνα παγκοσμίως θα ξεπεράσει τα 840 εκατομμύρια μέχρι το 2030.

Σε γενικές γραμμές, παγκοσμίως, δεν έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς ή ως προς την πλήρη εξάλειψη όλων των μορφών υποσιτισμού. Οι κύριοι παράγοντες που θέτουν τροχοπέδη στην πρόοδο, κυρίως σε περιοχές με έντονες ανισότητες, είναι οι συγκρούσεις, η κλιματική μεταβλητότητα και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, καθώς και η επιβράδυνση και η ύφεση της οικονομίας. Ο δρόμος προς την επισιτιστική ασφάλεια έγινε ακόμη πιο δύσκολος ως αποτέλεσμα της εμφάνισης της πανδημίας COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών OnePoll εκ μέρους της Herbalife Nutrition και του οργανισμού Feed the Children, έξι στους δέκα Αμερικανούς έχουν αντιμετωπίσει επισιτιστική ανασφάλεια κάποια στιγμή της ζωής του και, εξ αυτών, το 73% τη βίωσε για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας.

Η Ζωή σε Τροφικές Ερήμους Περιορίζει την Πρόσβαση και Συμβάλλει στις Ανισότητες στην Υγεία

Η έλλειψη πρόσβασης σε θρεπτικά τρόφιμα για τις κοινότητες των τροφικών ερήμων μεταφράζεται σε ανισότητες στην υγεία και υψηλά ποσοστά χρόνιων παθήσεων. Ορισμένες γειτονιές των Ηνωμένων Πολιτειών, κυρίως χαμηλού εισοδήματος, έχουν βαπτιστεί «τροφικές έρημοι» (food deserts) διότι οι κάτοικοι δεν διαμένουν κοντά σε σούπερ μάρκετ ή σε άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων που εμπορεύονται οικονομικό και θρεπτικό φαγητό. Οι κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις τροφικές ερήμους.

Μια πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Rudd για ζητήματα επισιτιστικής πολιτικής και παχυσαρκίας (Rudd Center for Food Policy and Obesity) διαπίστωσε ότι εκτός από τις «τροφικές ερήμους» ή την έλλειψη υγιεινών επιλογών, συμπεριλαμβανομένων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι γειτονιές με χαμηλό εισόδημα μαστίζονται από έναν «βάλτο τροφίμων» ή μια υπεραφθονία ανθυγιεινών επιλογών, όπως τα ταχυφαγεία (fast-food) και τα καταστήματα ψιλικών. Οι κάτοικοι χαμηλού εισοδήματος που διαμένουν σ’ αυτές τις γειτονιές και όσοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο βασίζονται περισσότερο στα μικρότερα συνοικιακά καταστήματα που μπορεί να μην διαθέτουν υγιεινά τρόφιμα ή να τα προσφέρουν μόνο σε υψηλότερες τιμές. 

Στις κοινότητες που χαρακτηρίζονται από χαμηλά εισοδήματα και επισιτιστική ανασφάλεια, η δυσανάλογη πρόσβαση σε προσιτά, υγιεινά τρόφιμα συμβάλλει στην κακή διατροφή και διαιωνίζει τις ανισότητες στην υγεία, οδηγώντας σε υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων παθήσεων. Η επισιτιστική ανασφάλεια σε περιθωριοποιημένες κοινότητες συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Η Βελτίωση της Πρόσβασης σε Υγιεινά Τρόφιμα βρίσκεται σε Κρίσιμο Σημείο

Οι λύσεις σε αυτή την κλιμακούμενη πρόκληση είναι ζωτικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης προώθησης της πρόσβασης στη βιώσιμη υγιεινή διατροφή καθώς και των αντίστοιχων συμπεριφορών. Η αγωγή σε θέματα υγείας και η εξεύρεση μιας κοινότητας ατόμων που μοιράζονται παρόμοιες αντιλήψεις μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου να αλλάξει η οπτική γωνία των ατόμων σχετικά με τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά τους σε θέματα υγείας, επιτρέποντάς τους να επιλέγουν πιο υγιεινά τρόφιμα και ποτά. Η διατροφική αγωγή και η ύπαρξη μιας υποστηρικτικής κοινότητας βοηθούν τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές όταν επιλέγουν ανάμεσα στα «επεξεργασμένα» τρόφιμα που έχουν στη διάθεσή τους. Τα τυποποιημένα προϊόντα μπορούν να προσφέρουν μια εύκολη λύση στις περιπτώσεις τροφικών ερήμων. Στα πλεονεκτήματα αυτών των προϊόντων περιλαμβάνονται η ευκολία, το πλήρες διατροφικό προφίλ και η διάρκεια ζωής τους.

Ακόμα και στις κοινότητες που ζουν σε τροφικές ερήμους, η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται στην ενημέρωση μέσω της διαπαιδαγώγησης. Ένας τρόπος για τη λήψη πιο έξυπνων αποφάσεων σχετικά με τη διατροφή μας είναι η κατανόηση των διατροφικών πληροφοριών που εμφανίζονται στις ετικέτες των τροφίμων, επιλέγοντας έτσι προϊόντα από μια ποικιλία τροφίμων και ποτών με υψηλότερη θρεπτική πυκνότητα. Η υγεία αποτελεί μια ολιστική έννοια και η ισορροπημένη διατροφή είναι μόνο ένα από τα συστατικά μιας υγιούς και ευτυχισμένης ζωής. Η συχνή σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιβάρυνσης που προκαλείται από τις χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου, καθώς και στην πρόληψη των πρόωρων θανάτων. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς ή πολύ αργά προκειμένου να κάνετε θετικές αλλαγές στη διατροφή σας για να ζήσετε μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/
Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el
Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy