Τα Φυτικά Συστατικά και η Ζωτική τους Σημασία για ένα Βιώσιμο Μέλλον

Συντάκτης: John Agwunobi, Chairman & CEO, Herbalife Nutrition
Sustainability

Είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι στην ηγεσία μιας εταιρείας που αποτελεί  μέλος του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, μιας εταιρείας αφοσιωμένης στη βελτίωση της ζωής των κοινοτήτων, που ακολουθεί τις κατευθύνσεις που έθεσαν και κατηγοριοποίησαν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ.  Για να πορευτούμε συλλογικά προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κάνουμε μια συνειδητή επιλογή: να αντικαταστήσουμε μερικά από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης που καταναλώνουμε με περισσότερα προϊόντα από συστατικά φυτικής προέλευσης.  Ο λόγος; Το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συντελούν σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, στην κατασπατάληση των υδάτινων πόρων, στην αποψίλωση των δασών και στη ρύπανση.

Δυστυχώς, φαίνεται πως κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η ζήτηση για κρέας αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2050 σε παγκόσμιο επίπεδο.  Ταυτόχρονα, ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να υπερβεί τα 9 δισεκατομμύρια έως το 2050, γεγονός που σημαίνει ότι η καθημερινή κατανάλωση πρωτεΐνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 74%. Σκεφτείτε τον αντίκτυπο που θα είχε η αντικατάσταση ενός μικρού μόνο ποσοστού αυτής της κατανάλωσης με φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως π.χ. η σόγια, η κινόα, ή η πρωτεΐνη μπιζελιού.

Ας δούμε για παράδειγμα τη σόγια.  Περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα που αδυνατεί να παράγει μόνος του ο οργανισμός μας, γεγονός που την καθιστά τη μόνη διαθέσιμη πλήρη πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης. Επίσης, η καλλιέργεια της σόγιας είναι συγκριτικά πιο αποδοτική, καθώς έχει μικρότερες απαιτήσεις σε νερό και παράγει λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράγει περισσότερη πρωτεΐνη ανά στρέμμα απ’ ό,τι το μοσχάρι, τα αυγά ή το γάλα. Η αντικατάσταση, επομένως, ακόμη και ενός μικρού ποσοστού ζωικής πρωτεΐνης με φυτική πρωτεΐνη-προϊόν αποδοτικής καλλιέργειας μπορεί να έχει μακροπρόθεσμο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον μας.

 

Θετικός αντίκτυπος της πρόσληψης ενέργειας από φυτικές πηγές

Πέρα από τον θετικό της αντίκτυπο στο περιβάλλον, η ενσωμάτωση συστατικών φυτικής προέλευσης στη διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει θετικά και τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων, καθώς συνεισφέρει στην καλύτερη αξιοποίηση των εδαφικών πόρων.  Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ (National Academy of Sciences), η αντικατάσταση όλων των ζωικών τροφών με τροφές φυτικής προέλευσης, θα μπορούσε να προσθέσει στην αλυσίδα εφοδιασμού επαρκείς ποσότητες τροφίμων για ακόμη 350 εκατομμύρια ανθρώπους. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε αποφασιστικά στην επίτευξη του βιώσιμου στόχου του ΟΗΕ για μηδενική πείνα.

Παρόλο που η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και η υιοθέτηση νέων συνηθειών δεν είναι πάντοτε εύκολη λόγω των ανισοτήτων σε επίπεδο πρόσβασης και παρότι σίγουρα ακόμη δεν γνωρίζουμε τα πάντα για τα αποτελέσματα της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών όσον αφορά τις προπονητικές επιδόσεις, γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος μειώνει με τη σειρά της τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης και χοληστερόλης καθώς και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών προσφέρει επίσης σημαντική ποσότητα υδατανθράκων που ο οργανισμός μπορεί να κάψει κατά τη διάρκεια της άσκησης.  Για όλους αυτούς τους λόγους είναι πολύ σημαντικό να τολμήσουμε την αλλαγή.

 

Δίνοντας ώθηση στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Ο θετικός αντίκτυπος των δραστηριοτήτων μας στην κοινωνία δεν συμβάλλει μόνο στο να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, αλλά αποτελεί παράλληλα επιχειρηματικά ορθή επιλογή. Οι άνθρωποι επηρεάζονται όλο και περισσότερο από κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα την ίδια στιγμή που οι επενδυτές και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη παρακολουθούν στενά τους καταναλωτές να απαιτούν από τις εταιρείες να πάρουν θέση. Από τη βελτίωση του περιβάλλοντος μέχρι την πολυμορφία και την ένταξη, οι επενδυτές στο πλαίσιο των επενδυτικών τους κινήσεων δίνουν ολοένα και περισσότερο σημασία στους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες στηρίζουν τις κοινότητες, την κοινωνία και τον πλανήτη. Για του λόγου το αληθές, τη διετία 2018-2020, τα συνολικά βιώσιμα —θεσμικά και ιδιωτικά— επενδεδυμένα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση στο εσωτερικό των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 42%, σκαρφαλώνοντας από τα 12 τρισ. δολ. στα 17,1 τρισ. δολ. Μεταξύ των πολυάριθμων παραγόντων που συνέβαλαν σε αυτή την αύξηση βρίσκεται και η παγκόσμια ανάδειξη του ζητήματος της βιωσιμότητας και της μείωσης των αποβλήτων, καθώς και της εταιρικής ευθύνης για ανάληψη ηγετικού ρόλου στον δρόμο προς αυτή την αλλαγή.

Η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητά μας —για εμάς αλλά και για τις επόμενες γενιές. Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στην ομιλία του για την κατάσταση του πλανήτη, έδωσε το στίγμα:  «Η ειρηνική μας συμβίωση με τη φύση αποτελεί το καθοριστικό καθήκον του 21ου αιώνα.  Πρέπει να είναι η κορυφαία, η απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας, όπου κι αν είμαστε». Για να διαβάσετε ολόκληρη την ομιλία του, κάντε κλικ εδώ.  Αλλά πρέπει να σας προειδοποιήσω: το μονοπάτι αυτό δεν είναι για δειλούς. Μπορεί, ωστόσο, να μας πείσει όλους να κάνουμε ένα μικρό βήμα πιο κοντά στη βελτίωση του κόσμου μας και στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος.

 

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F