Tα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής

Συντάκτης: Kent L. Bradley, M.D., M.B.A., M.P.H. – Chief Health and Nutrition Officer
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήσαμε σε συνεργασία με το Council for Responsible Nutrition, περίπου το 64% των ανθρώπων λαμβάνει βιταμίνες, μέταλλα και άλλα συμπληρώματα διατροφής για λόγους υποστήριξης της υγείας. Το 77% δήλωσε ότι θα ήθελε να μάθει περισσότερα σχετικά με τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής, ενώ άλλοι είχαν ερωτήσεις σε σχέση με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Στη μελέτη, οι συμμετέχοντες ανέφεραν ορισμένους λόγους για τους οποίους δεν συμπεριλαμβάνουν συμπληρώματα στη διατροφή τους: Το 20% πιστεύει ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν αποτέλεσμα, ενώ το 16% πιστεύει ότι δεν είναι ασφαλή.

Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό ορθών διατροφικών πληροφοριών, οι καταναλωτές μπορεί να αισθάνονται μπερδεμένοι, ειδικά στο διαδίκτυο. Ως ιατρός, θέλω να απομυθοποιήσω τυχόν παρανοήσεις σε σχέση με τα συμπληρώματα διατροφής, ώστε οι καταναλωτές να είναι σε θέση να λαμβάνουν ενημερωμένες και εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία και την ευεξία τους. 

 

Είναι όντως απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής;

Όλα αυτά τα χρόνια έχω δεχτεί ερωτήσεις όπως «Γιατί χρειαζόμαστε συμπληρώματα διατροφής;» ή «Αξίζουν όντως τα συμπληρώματα διατροφής;»

Ιδανικά, θα έπρεπε να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας. Η λέξη-κλειδί είναι το «ιδανικά», επειδή είναι πολύ λίγα τα άτομα που προσλαμβάνουν πραγματικά τις σωστές ποσότητες μακροθρεπτικών, μικροθρεπτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών από τα καθημερινά τους γεύματα. Στον πολυάσχολο τρόπο ζωής της εποχής μας τρέχουμε συνεχώς από το ένα μέρος στο άλλο και τρώμε τα γεύματά μας στα πεταχτά και καθ'οδόν. Όταν ο οργανισμός μας δεν λαμβάνει αρκετές θερμίδες από το φαγητό, ο εγκέφαλος στέλνει το σήμα της πείνας και το στομάχι μας αρχίζει να γουργουρίζει.

Όμως, παρόλο που ο εγκέφαλός μας φροντίζει να μας ενημερώνει για το πότε πεινάμε, δεν μας λέει αν μας λείπουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό ονομάζεται «κρυφή πείνα» ή ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών και αφορά έναν στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως.

Προκειμένου να βοηθήσουν τα άτομα να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες τους, οι ειδικοί υγείας βασίζονται στα συμπληρώματα διατροφής. Για παράδειγμα, σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, τα μωρά και τα μικρά παιδιά μπορεί να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης A, ενώ οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας λαμβάνουν συμπληρώματα φολικού οξέος. Η κρυφή πείνα επηρεάζει ακόμα περισσότερο τους ηλικιωμένους.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες δέχονται τη συμβουλή να αυξάνουν την πρόσληψη βιταμίνης D και B12 καθώς μεγαλώνουν, ενώ στους αθλητές συνιστάται η αυξημένη κατανάλωση ασβεστίου και βιταμινών B.

Τα συμπληρώματα διατροφής προσφέρουν επίσης πολλά λειτουργικά οφέλη. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνω για τρέξιμο, παίρνω ένα συμπλήρωμα που ενισχύει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου από τον οργανισμό μου, για την υποστήριξη της κυκλοφορίας του αίματος και της απόδοσης. Επίσης, λαμβάνω συμπληρώματα εδώδιμων ινών, επειδή δεν καταναλώνω πάντα επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.

Από τη στιγμή που οι διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνιστούμε να δέχεστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας που γνωρίζει καλά την επιστήμη της διατροφής. Σύμφωνα με την παγκόσμια έρευνά μας, περίπου το 27% λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής από τον ιατρό τους.

 

Είναι ασφαλή τα συμπληρώματα διατροφής;

Όταν μιλάμε για συμπληρώματα διατροφής, συνήθως αναφερόμαστε σε όλο το εύρος των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνονται με σκοπό την υποστήριξη της υγείας, επομένως είναι σχεδόν αδύνατο να απαντήσουμε μια τόσο γενική ερώτηση χωρίς να δώσουμε μια γενική απάντηση. Ναι, τα συμπληρώματα διατροφής είναι γενικά ασφαλή.

Ωστόσο, εμπλέκονται πολλοί παράγοντες, όπως ο τύπος του συμπληρώματος διατροφής, οι προσωπικές ανάγκες σας και οι ποιοτικές προδιαγραφές του παρασκευαστή. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Κατανοώντας τις ελάχιστες απαιτήσεις και τα ανώτατα όρια

Πρώτα, ας αξιολογήσουμε τον τύπο του συμπληρώματος διατροφής. Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής εστιάζουν στην υποστήριξη της υγιεινής πρόσληψης απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, ακόμα και λιπαρά και αμινοξέα που δεν παράγει ο οργανισμός σας, αλλά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του. 

Για αυτά τα συμπληρώματα διατροφής έχουν σε πολλές περιπτώσεις καθοριστεί ελάχιστες ημερήσιες απαιτήσεις και ανώτατα όρια, με βάση στοιχεία για πιθανές παρενέργειες. Επομένως, εξαρτάται από την ποσότητα του συμπληρώματος που λαμβάνετε σε σχέση με τις υπόλοιπες πηγές θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε πολλές χώρες παγκοσμίως τα υπουργεία εκδίδουν οδηγίες σχετικά με την καθημερινή κάλυψη των αναγκών σε θρεπτικά συστατικά. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, υπάρχουν τα Recommended Dietary Allowances ή RDAs (Συνιστώμενα Διατροφικά Όρια), που ορίζονται από το Συμβούλιο Τροφίμων και Διατροφής του Ινστιτούτου Ιατρικής της Αμερικανικής Ακαδημίας. Αυτές οι συστάσεις διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τη φάση της ζωής. 

Οι ειδικοί υγείας επίσης καθορίζουν τις ανώτατες ανεκτές τιμές πρόσληψης (ανώτατα όρια) για τα θρεπτικά συστατικά, ώστε να διασφαλίζουν ότι οι ποσότητες των συμπληρωμάτων διατροφής δεν εκθέτουν τους καταναλωτές σε κίνδυνο.

Επειδή η διατροφή είναι κάτι σύνθετο και εξατομικευμένο, σας συνιστούμε να συζητήσετε με τον ιατρό σας προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής ή προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή σας. Ο ιατρός σας μπορεί να σας πει αν χρειάζεστε συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής για τυχόν ιατρικές παθήσεις ή για να διορθώσετε τυχόν ελλείψεις. Να ενημερώνετε πάντα τον ιατρό σας για όλα τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε, καθώς ορισμένα ενδέχεται να αλληλεπιδρούν με φαρμακευτικές αγωγές. Επίσης, είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος σχετικά με τις συνιστώμενες ποσότητες λήψης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής;

Προκειμένου να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, ζητήσαμε τη γνώμη του Stefan Gafner, PhD, Επικεφαλής Επιστημονικής Έρευνας στο American Botanical Council. «Αν ανήκετε σε όσους πίνουν καφέ για να ξυπνήσουν το πρωί, θα έχετε παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο τα φυτικά εκχυλίσματα μπορούν να ασκήσουν αξιοσημείωτη επίδραση στον οργανισμό. Τα βοτανικά συστατικά χρησιμοποιούνται εδώ και εκατοντάδες – αν όχι χιλιάδες – χρόνια, λόγω του μεγάλου εύρους οφελών που προσφέρουν στην υγεία, όπως η υποστήριξη ενός πιο ξεκούραστου ύπνου, η βοήθεια σε ελάσσονες γαστρεντερικές παθήσεις ή η ανακούφιση από τα ήπια συμπτώματα του κρυολογήματος. Πολλά από αυτά τα φυτά έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες για να υποστηριχτούν τα οφέλη τους».

«Υπάρχει ένας εντυπωσιακός και αυξανόμενος αριθμός ανθρώπινων κλινικών μελετών σχετικά με τα βοτανικά συστατικά και τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά κάθε μήνα», γράφει ο Δρ Gafner. «Η ποιότητα αυτών των μελετών έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Πιστεύω ότι διανύουμε μια συναρπαστική περίοδο σε σχέση με τη μελέτη της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των φυτικών συμπληρωμάτων και ανυπομονώ να δω τα προσεχή ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας».

 

Είναι ασφαλή τα φυτικά συμπληρώματα διατροφής;

Όσον αφορά την ποιότητα, κάθε παραγωγός είναι υπεύθυνος για τη διενέργεια αξιολογήσεων ασφαλείας για τα προϊόντα του. Οι κορυφαίοι παραγωγοί φυτικών προϊόντων προχωρούν σε σημαντικά βήματα για να επιβεβαιώσουν την ποιότητα και την ασφάλεια των συστατικών που περιέχουν τα προϊόντα τους.

Ορισμένες εταιρείες διαθέτουν προηγμένα προγράμματα ελέγχου για να διασφαλίζουν την ορθή ταυτοποίηση σύνθετων φυτικών συστατικών, που περιλαμβάνουν και τον έλεγχο DNA. Οι ηγέτες της βιομηχανίας συνεργάζονται με το Natural Health Products (NHP) Research Alliance, με έδρα το University of Guelph, σε σχέση με μια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη νέων, αμοιβαία συμφωνηθέντων προτύπων για την εξακρίβωση φυτικών συστατικών με στόχο την ασφάλεια των καταναλωτών.

Όπως και για τις βιταμίνες και τα μέταλλα, συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας προτού εντάξετε φυτικά συμπληρώματα στην καθημερινότητά σας.

Ο Δρ Gafner συνιστά να αναζητούμε παραγωγούς που προκρίνουν τη διαφάνεια ως προς τα πρότυπα και τις πρακτικές τους. «Όσον αφορά την επιλογή μιας μάρκας, συνήθως συνιστώ στους καταναλωτές να εξετάσουν τον ιστότοπο μιας εταιρείας, τη φιλοσοφία που ακολουθεί και τα συστήματα ποιότητας που εφαρμόζει. Οι εταιρείες που είναι πρόθυμες να μοιραστούν την προέλευση των φυτών τους, τον βαθμό βιωσιμότητας των γεωργικών πρακτικών τους και τον βαθμό στον οποίο επενδύουν στη διασφάλιση της ποιότητας των συστατικών και των προϊόντων τους, θα έχουν πάντα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

 

Πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς οι καταναλωτές σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής;

Στις ΗΠΑ όλοι οι παραγωγοί συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να ακολουθούν τις τρέχουσες Ορθές Παρασκευαστικές Πρακτικές (Good Manufacturing Practices - cGMP), οι οποίες απαιτούν συγκεκριμένες διαδικασίες που διασφαλίζουν την ταυτότητα, καθαρότητα, ποιότητα, ισχύ και σύσταση των συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Η κάλυψη αυτών των απαιτήσεων διασφαλίζει ότι κάθε συμπλήρωμα διατροφής περιέχει αυτό που αναγράφεται στην ετικέτα και είναι απαλλαγμένο από προσμίξεις.

Εκτός από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, υπάρχουν και διεθνείς οργανισμοί όπως ο International Organization for Standardization (ISO), που καθορίζουν πρότυπα για τα εργαστήρια, ώστε οι εργαστηριακοί έλεγχοι μιας εταιρείας να είναι ορθοί και αξιόπιστοι. Ορισμένες εταιρείες φτάνουν μέχρι και στο σημείο να λάβουν πιστοποίηση ISO για τις εργαστηριακές μεθόδους ελέγχου τους.

Όταν αγοράζετε οποιοδήποτε διατροφικό προϊόν, είναι απαραίτητο να βεβαιώνεστε ότι προέρχεται από μια αξιόπιστη μάρκα ή παραγωγό, ιδίως όταν πραγματοποιείτε τις αγορές σας διαδικτυακά. Αφιερώστε χρόνο για να διερευνήσετε τη φήμη της εταιρείας που παρασκευάζει το συμπλήρωμα διατροφής. Εξετάστε προσεκτικά τον ιστότοπό της για να μάθετε ποιες πιστοποιήσεις διαθέτει και τι μέτρα ακολουθεί για να διασφαλίσει ότι παράγει ποιοτικά, ασφαλή προϊόντα για την κάλυψη των αναγκών σας. 

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι ατομικές ανάγκες διαφέρουν. Συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές, ακόμα και ο γονιδιότυπος, μπορούν να επηρεάσουν τα οφέλη από την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου θρεπτικού συστατικού στις συνιστώμενες ποσότητες. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει κληρονομήσει το γονίδιο HFE μπορεί να έχει την τάση να αποθηκεύει υπερβολικές ποσότητες σιδήρου. Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου είναι κάτι που δεν θα χρειαστεί το εν λόγω άτομο.

 

Βασικό συμπέρασμα

Σε γενικές γραμμές, για τα υγιή άτομα, τα συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή εφόσον πληρούν σημαντικές ποιοτικές προδιαγραφές και καταναλώνονται όπως συνιστάται, με σκοπό την υποστήριξη μιας υγιεινής διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι ασφαλή και ωφέλιμα, εφόσον ακολουθείτε αυτές τις οδηγίες:

  • Προτού ξεκινήσετε να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής, συζητήστε με τον ιατρό σας. Θα είναι σε θέση να σας προτείνει τα καλύτερα συμπληρώματα που θα ολοκληρώσουν το πλάνο ευεξίας σας, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει ότι λαμβάνετε τις σωστές ποσότητες για την ηλικία, το φύλο και τη φάση της ζωής σας, καθώς και ότι δεν αλληλεπιδρούν με τυχόν φαρμακευτικές αγωγές που λαμβάνετε.
  • Πολλές καταξιωμένες εταιρείες ακολουθούν αυστηρές απαιτήσεις ασφαλείας. Αναλάβετε εσείς να υποστηρίξετε την υγεία σας και αναζητήστε εταιρείες με ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής.
  • Διαβάζετε πάντα την ετικέτα και καταναλώνετε το προϊόν μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες. 

Να θυμάστε, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι κάτι που λειτουργεί «μια κι έξω». Πρέπει να είστε συνεπείς απέναντι στη λήψη τους, διαφορετικά δεν θα δείτε οφέλη. Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν σκοπό να υποστηρίζουν τη διατροφή σας, επομένως, αν ο στόχος σας είναι η ευεξία, προσπαθήστε να ακολουθήσετε έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

 

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el

Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy