Πώς μια καινοτόμος ιδέα μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός καινοτόμου οργανισμού

Καινοτομία & Herbalife

Η Herbalife ξεκίνησε από έναν άνθρωπο και μία ιδέα. Η ιδέα ήταν να δώσουμε στους ανθρώπους κάτι που ήθελαν, με τρόπο ανεπανάληπτο. Ο άνθρωπος ήταν ο Mark Hughes, ο ιδρυτής μας, ο επικεφαλής της Herbalife και το πρώτο Ανεξάρτητο Μέλος της.

Το σχέδιό του ήταν απλό: η δημιουργία εύγευστων, επιστημονικά τεκμηριωμένων προϊόντων για τον έλεγχο του βάρους και η άμεση πώλησή τους στους πελάτες, αλλά με το προστιθέμενο όφελος της συνεργασίας μαζί τους ώστε να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας στο πλαίσιο ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όλα αυτά αποτελούσαν καινοτομία - ήταν ένας νέος τρόπος απευθείας πώλησης  σε συνδυασμό με καθοδήγηση σε θέματα τρόπου ζωής και μια ενδογενή υποστηρικτική κοινότητα.

Μετά από 40 χρόνια, το όραμα του Mark Hughes αποτελεί πραγματικότητα για τα εκατομμύρια των Ανεξάρτητων Μελών της Herbalife σε πάνω από 90 αγορές παγκοσμίως - για ανθρώπους των οποίων το πάθος για έναν υγιεινό, δραστήριο τρόπο ζωής έχει εξελιχθεί σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτά τα αφοσιωμένα άτομα αφενός έχουν δημιουργήσει ομάδες και επιχειρήσεις για τον εαυτό τους, και αφετέρου καθοδηγούν καθημερινά τους πελάτες και τους οργανισμούς τους για να ζουν τη ζωή τους με τον καλύτερο τρόπο. Οι πελάτες τους γίνονται αποδέκτες της υποστηρικτικής κοινότητας και της παρακίνησης που έχουν ανάγκη για να επιτυγχάνουν τους στόχους υγείας τους, είτε μέσω προσωπικής καθοδήγησης είτε με τη συμμετοχή τους στα club φυσικής κατάστασης και διατροφής.

Η τάση να καταρρίπτουν τους κανόνες και να χαράσσουν τον δικό τους δρόμο χαρακτηρίζει όχι μόνο τα Ανεξάρτητα Μέλη, αλλά και την εταιρεία Herbalife, αφού μια από τις βασικές μας αξίες είναι «Εμείς δημιουργούμε το καλύτερο». Με την πάροδο των ετών και με εφαλτήριο εκείνα τα πρώτα χρόνια της καινοτομίας, επεκτείναμε την επιχείρηση που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο brand. Το οικονομικό έτος 2022, πετύχαμε καθαρές πωλήσεις ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Προχωρήσαμε σε νέες κατηγορίες προϊόντων, πέραν αυτών για τον έλεγχο του βάρους, για να συμπεριλάβουμε τη φροντίδα της επιδερμίδας, τη στοχευμένη διατροφή και την σειρά αθλητικής διατροφής Herbalife24, την οποία εμπιστεύεται η ελίτ των αθλητών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επίσης, δηλώνουμε υπερήφανοι που επιστρατεύουμε την πιο καινοτόμο τεχνολογία αιχμής και τις πιο πρωτοποριακές επιστημονικές έρευνες για να δημιουργήσουμε πάνω από 2.000 προϊόντα στις έξι εγκαταστάσεις παραγωγής μας, οι οποίες υποστηρίζονται από οκτώ δικά μας εργαστήρια ελέγχου ποιότητας που διαθέτουν το υψηλότερο επίπεδο πιστοποίησης (ISO 17025), γεγονός που αντανακλά την αυστηρή μας προσήλωση στα κορυφαία πρότυπα του κλάδου.

Δεν ήταν θέμα τύχης

Το μοντέλο μας εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στην αγορά μας. Συνεχώς αφουγκραζόμαστε και μαθαίνουμε από τα Ανεξάρτητα Μέλη μας και τους πελάτες τους. Οι καινοτόμες και καινούργιες ιδέες μας βασίζονται σε μια πραγματική ανάγκη και η ανατροφοδότηση από τα Ανεξάρτητα Μέλη μας είναι πολύ σημαντική για να γνωρίζουμε πώς θα καινοτομούμε. Συνεχώς αναζητούμε πολύτιμα στοιχεία και πληροφορίες για την αγορά, ωστόσο γνώμονάς μας υπήρξαν ανέκαθεν οι ομάδες εστίασης των Ανεξάρτητων Μελών και των πελατών της Herbalife. Τα Ανεξάρτητα Μέλη μας είναι εκείνοι που μπορούν να μας πληροφορήσουν πού βρίσκονται τα κενά στην αγορά και, το πιο σημαντικό, πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε ώστε να ικανοποιήσουν καλύτερα τις ανάγκες των πελατών τους.

Διατηρούμε ζωντανό το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας

Κάποιες εταιρείες ξεκινούν με κεντρικό άξονα την καινοτομία. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, την επανάσταση που έφερε το Netflix στον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουμε περιεχόμενο ή τη φιλοσοφία «πρώτα ο σχεδιασμός» της Apple. Βεβαίως, για εταιρείες που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες όπως η Herbalife, η καινοτομία οφείλει να είναι συνυφασμένη με το DNA τους. Είτε πρόκειται για τη LEGO που αξιοποιεί εταιρικές σχέσεις με πολιτισμικά συναφή brand για να αναζωπυρώσει την αγάπη των καταναλωτών τους για τα προϊόντα τους είτε για τη Disney που έχει την ικανότητα να επανεφευρίσκει διαρκώς τους χαρακτήρες της ώστε να εκφράζει το πνεύμα της εποχής, η επιθυμία για εξέλιξη είναι πανταχού παρούσα στον τομέα μας.

Για να διατηρούμε ζωντανή την καινοτομία, διαθέτουμε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα καινοτομίας που ονομάζεται «Greenhouse». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό φόρουμ όπου οι εργαζόμενοί μας μπορούν να προτείνουν καινούργιες ιδέες και να ζητούν σχόλια από άλλους ώστε να αναπτύσσουν και να δοκιμάζουν αυτές τις ιδέες. Αυτού του είδους οι συζητήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ισχυρά αποτελέσματα που προσδίδουν αξία στην επιχείρησή μας. Στο κέντρο διανομής μας στο Venray της Ολλανδίας, όλα τα μέλη του εργατικού δυναμικού μας ενθαρρύνονται να αφιερώνουν τουλάχιστον το 20% του χρόνου τους για να σκέφτονται έξω από τα καθιερωμένα, στα «ειδικά προγράμματα καινοτομίας» μας όπου προτείνουν δημιουργικές ιδέες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιχείρησή μας. Πιστεύουμε ότι μια καλή ιδέα μπορεί να προέλθει από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε.

Η καινοτομία δεν αφορά μόνο την παραγωγή περισσότερων προϊόντων. Έχουμε δεσμευτεί να αναπτύξουμε τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες μας ώστε να ενισχύσουμε τα διαπιστευτήριά μας όσον αφορά τη βιωσιμότητα και να εξασφαλίσουμε ότι συμπεριφερόμαστε στον πλανήτη με μεγαλύτερο σεβασμό. Μια πραγματικά φανταστική ιδέα που προήλθε από την ομάδα του Venray πήρε σάρκα και οστά μέσα από τη συνεργασία με έναν παραγωγό ζωοτροφών, ο οποίος παίρνει  όσα Πρωτεϊνούχα Ροφήματα Formula 1 δεν έχουν πωληθεί και θα απορρίπτονταν και τα χρησιμοποιεί στα προϊόντα του, βοηθώντας μας έτσι να δημιουργήσουμε μια πιο κυκλική προσέγγιση στα απόβλητα.

Καινοτομία παντού και σε κάθε πλατφόρμα

Η Herbalife είναι ένα brand που επεκτείνει διαρκώς τα όρια και ενστερνίζεται τις αναδυόμενες τάσεις και τεχνολογίες ώστε να διασφαλίζει την ευημερία σε κάθε πτυχή της επιχείρησης. Είτε δημιουργώντας προϊόντα με βάση καινοτόμες νέες πηγές πρωτεϊνών και συστατικά είτε αναπτύσσοντας μια νέα ψηφιακή διατερματική πλατφόρμα που θα διευκολύνει σημαντικά τα Ανεξάρτητα Μέλη μας τόσο στην εξυπηρέτηση των πελατών τους όσο και στη διαχείριση των επιχειρήσεών τους, επιδιώκουμε διαρκώς να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της ρηξικέλευθης σκέψης.

Αυτός ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα εξοπλίσει τα Ανεξάρτητα Μέλη μας με τα εργαλεία που διευκολύνουν την έναρξη, τη διαχείριση και την ανάπτυξη μιας μοντέρνας επιχείρησης, προκειμένου να μπορούν να εστιάσουν στη συνεργασία με ακόμη περισσότερους ανθρώπους και να πετύχουν τους στόχους ευεξίας τους. Και πάλι, για να είναι αυτό δυνατόν, συνεργαζόμαστε σε προσωπικό επίπεδο με τα Ανεξάρτητα Μέλη και τους πελάτες τους ώστε να εξασφαλίσουμε ότι ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους.

Καινοτομήστε! Πώς όμως;

Όταν ένας οργανισμός μεταβαίνει από το στάδιο της νεοφυούς επιχείρησης στο στάδιο μιας πλήρως ανεπτυγμένης εταιρείας, ίσως μπει στον πειρασμό να τυποποιήσει τους εργαζομένους του μέσω μιας δομής τμημάτων, π.χ. τμήματα μάρκετινγκ, πωλήσεων, οικονομικών. Έτσι, όταν αναζητάμε μια τεχνολογική λύση, το πιθανότερο είναι να απευθυνθούμε στο τμήμα πληροφορικής. Εάν πάλι χρειαζόμαστε καλύτερο τρόπο συσκευασίας για κάποιο προϊόν μας, το πιθανότερο είναι να απευθυνθούμε στους σχεδιαστές μας. Αντ’ αυτού, υιοθετήστε μια καινούργια προσέγγιση ενθαρρύνοντας τη συνεργασία μεταξύ όλων των τμημάτων. Θα ξαφνιαστείτε με τις ιδέες που οι άνθρωποι είναι σε θέση να επινοούν και τις πραγματικά καινοφανείς οπτικές τους.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, για να έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν, οι επιχειρήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και την παραγωγή ιδεών, να επενδύουν σε συστήματα που διευκολύνουν το επιχειρείν και να επιδοκιμάζουν κάθε επιτυχημένη καινοτομία, μεγάλη και μικρή, ώστε να της αποδίδουν την αξία που της αναλογεί. Με τη δημιουργία μιας κουλτούρας που εκτιμά την καινοτομία, μπορείτε να βοηθήσετε την επιχείρησή σας να διατηρεί το προβάδισμα και να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Με αφοσίωση στην καινοτομία, η Herbalife συνεχίζει να παράγει ουσιαστικά προϊόντα και λύσεις που τη βοηθούν να είναι επιτυχημένη και ταυτόχρονα να αφήνει θετικό αποτύπωμα στον κόσμο, κάτι που θα έκανε τον Mark Hughes πραγματικά υπερήφανο.

 

Ακολουθήστε μας!

Facebook:  https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram:  https://www.instagram.com/herbalife.gr.cy/

Youtube:  https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok:  https://www.tiktok.com/@herbalife_gr_cy