Γιατί να αποφύγετε τη δίαιτα τον Ιανουάριο. Πως να Διατηρήσετε τους Στόχους Ευεξίας σας το 2023

Συντάκτης: Δρ. Richard Allison, Herbalife Nutrition
δίαιτα τον ιανουάριο

Νέα χρονιά, νέος εαυτός, νέο σώμα! Μετά από ένα μήνα παρασπονδίας, πολλοί από εμάς παίρνουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε μια αυστηρή δίαιτα. Είτε μειώνοντας την κατανάλωση θερμίδων είτε μέσω εντατικής γυμναστικής ώστε να χάσουμε κιλά σε πιο γρήγορο χρονικό διάστημα. Ως διατροφολόγος, μπορώ να σας πω ότι δεν είναι καλή ιδέα.

Οι βραχυπρόθεσμες και δραστικές λύσεις για την απώλεια βάρους δεν λειτουργούν και αυτή η προσέγγιση «όλα ή τίποτα» για τον Ιανουάριο (ένας από τους πιο δύσκολους μήνες για τους περισσότερους από εμάς) συνιστά σίγουρη αποτυχία.

Το αποτέλεσμα;  Επαναπαύεστε και νιώθετε άσχημα που επιστρέψατε στις κακές διατροφικές σας συνήθειες.

Αν επιθυμείτε να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την ευεξία σας, αυτό είναι πράγματι καταπληκτικό. Ωστόσο, η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης, υγιεινής, διατροφικής στρατηγικής που μπορείτε να διατηρήσετε και να είστε συνεπείς σε αυτήν είναι ζωτικής σημασίας. Σκεφτείτε με γνώμονα την Διαχείριση Βάρους και όχι την Απώλεια Βάρους και είστε στο σωστό σημείο.

Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν 5 μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να μετατοπίσετε την ευεξία σας προς την σωστή κατεύθυνση.

  1. Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών. Βρείτε καινοτόμους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την πρόσληψη λαχανικών. Συσσωρεύοντας περισσότερα λαχανικά στο πιάτο σας θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα αυξάνοντας την πρόσληψη βιταμινών. Προσθέστε μια φρέσκια σαλάτα στα πρωινά σας αυγά, ψιλοκόψτε λαχανικά στη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας, αντικαταστήστε το ρύζι με ρύζι μπρόκολου και πειραματιστείτε με ζύμη από κουνουπίδι.
  2. Καταναλώστε πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο για την απώλεια βάρους. Παίζει ζωτικό ρόλο στην αποκατάσταση των μυών και σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα-αποφεύγοντας το λάθος να τρώτε σνακ με πολλά λιπαρά και ζάχαρη. Η ενσωμάτωση μιας τροφής με υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα είναι σπουδαίο βήμα και αν την καταναλώσετε πρώτη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής. Για όσους δυσκολεύονται να πάρουν αρκετή πρωτεΐνη, τα ροφήματα αποτελούν μια εξαιρετική και βολική επιλογή για να σας δώσουν ώθηση.  
  3. Πιείτε νερό, όχι καφέ. Είναι τόσο εύκολο να πίνετε ατελείωτα φλιτζάνια τσάι και καφέ ειδικά αν βρίσκεστε σε γραφείο ή εργάζεστε από το σπίτι- σημαντικές στιγμές που μας βοηθούν να αντέξουμε τη μέρα. Ωστόσο, αυτά τα ροφήματα μπορεί να σημαίνουν ότι παραλείπετε να πίνετε αρκετό νερό- γεγονός που οδηγεί σε αφυδάτωση. Γιατί να μην αντικαταστήσετε το πρωινό σας φλιτζάνι του καφέ με ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με λεμόνι; Μια απλή αλλαγή που θα σας αναζωογονήσει και θα καθαρίσει τον οργανισμό σας. Φροντίστε κάθε δεύτερο ρόφημα μέσα στη μέρα σας να είναι ένα ποτήρι νερό και σύντομα θα αποκομίσετε τα οφέλη αυτής της ενισχυμένης ενυδάτωσης.
  4. Κινηθείτε περισσότερο. Έχετε πέσει και εσείς στην παγίδα να λέτε ότι θα πάτε γυμναστήριο από την 1η  του Ιανουαρίου; Πόσο καιρό κράτησε αυτή η ρουτίνα; Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με ένα γυμναστήριο και, αν ζείτε μια πολυάσχολη ζωή πρέπει να βρείτε άλλους τρόπους για να κινείστε περισσότερο, γεγονός που θα σας βοηθήσει να συμβαδίσετε με τις φιλοδοξίες που αφορούν την υγείας σας. Θα μπορούσατε να κατεβείτε από το τρένο ή το λεωφορείο σας μια στάση νωρίτερα και να περπατήσετε το υπόλοιπο της διαδρομής; Θα μπορούσατε να παρκάρετε στην άλλη άκρη του χώρου στάθμευσης της δουλειάς σας ώστε να κάνετε μερικά βήματα παραπάνω; Θα μπορούσατε να περπατάτε 30 λεπτά πριν από την δουλειά κάθε μέρα; Οι μικρές αλλαγές κάνουν την διαφορά.
  5. Ελέγξτε τις μερίδες. Ακόμα και ένα γεύμα που είναι «υγιεινό» μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους σας αν καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα  από αυτό. Ο έλεγχος των μερίδων είναι μια σοβαρά υποτιμημένη συνιστώσα της μακροπρόθεσμης διαχείρισης βάρους. Η αγορά προϊόντων που είναι ήδη σε μερίδες είναι ένας εύκολος τρόπος για εσάς να μείνετε πιστοί στους στόχους σας. Η επιλογή ενός μικρότερου πιάτου και το να βάζετε πάντα τα σνακ σε ένα μπολ αντί να τα τρώτε από το σακουλάκι είναι απλές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν.

Πιστεύω ειλικρινά ότι ήρθε η ώρα να αντισταθούμε σε αυτή τη συνεχή πρόκληση να επανεφεύρουμε τους εαυτούς μας. Αντίθετα, πρέπει να μάθουμε να έχουμε μια υγιή, λειτουργική και ευχάριστη σχέση τόσο με το φαγητό όσο και με το σώμα μας.

Ο Δρ. Richard είναι διατροφολόγος στη Herbalife Nutrition στο Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής του τμήματος διατροφής της ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών Tottenham Hotspur, πρώην επικεφαλής αθλητικής διατροφής της ομάδας ποδοσφαίρου Arsenal καθώς και εγγεγραμμένος διαιτολόγος στο Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων.

Ακολουθήστε μας!

Facebook: https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/
Instagram: https://www.instagram.com/herbalifenutrition.gr/?hl=el
Youtube: https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F
Tik Tok: https://www.tiktok.com/@herbalifenutrition_gr_cy