Άρθρα

  • Άρθρα
  • Συνταγές

Παγκόσμια Ημέρα Vegan

Υγεία και Ευτυχία

Συμβουλές ειδικών για vegans

Από τον Gavin Stainton, Senior Principal Scientist and Innovation Lead at Herbalife

Με περίπου 88 εκατομμύρια vegans σε όλο τον κόσμο[i], είναι σαφές ότι η διατροφή φυτικής προέλευσης είναι πλέον κάτι περισσότερο από μια εξειδικευμένη επιλογή διατροφής. Η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα φυτικής προέλευσης αντανακλά μια παγκόσμια στροφή προς τη ζωή με συνείδηση της υγείας, ενώ, με την Παγκόσμια Ημέρα Vegan (1 Νοεμβρίου) αναμφίβολα θα δούμε περαιτέρω αύξηση των ανθρώπων που ανυπομονούν να δοκιμάσουν την vegan διατροφή.

  • Τι σημαίνει όμως vegan διατροφή;
  • Πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι λαμβάνουμε τα σωστά επίπεδα πρωτεΐνης, εάν δεν τρώμε ζωικά προϊόντα;

Η άνοδος των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης

Έχουμε δει μεγάλες αλλαγές στον τρόπο διατροφής των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια. Είτε γνώμονας είναι η καλύτερη υγεία, είτε περιβαλλοντικές ανησυχίες, είτε η ευημερία των ζώων, ολοένα και περισσότερο επιλέγουμε πρωτεΐνες φυτικής αντί για ζωικής προέλευσης. Κατά συνέπεια, η παγκόσμια αγορά πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης αναμένεται να ανέλθει σε 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2027[ii].

Η αύξηση της ζήτησης για πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των οφελών για την υγεία που συνδέονται με τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος. Η διατροφή φυτικής προέλευσης έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Journal of the American Heart Association) διαπίστωσε, μάλιστα, ότι η διατροφή φυτικής προέλευσης θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 40%[iii]. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης έχουν συχνά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, γεγονός που τις καθιστά ελκυστική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν υγιές βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Πέρα από τη σόγια: Εξερευνώντας επιλογές πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης

Ενώ η σόγια ήταν ανέκαθεν ο βασιλιάς των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, ο συνεχώς εξελισσόμενος κόσμος της διατροφής προσφέρει πλέον ποικιλία εναλλακτικών λύσεων που καλύπτουν διαφορετικά γούστα και διατροφικές προτιμήσεις. Οι πιο δημοφιλείς επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Πρωτεΐνη μπιζελιού: Πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και εύπεπτη, αυτή η μορφή πρωτεΐνης παρουσιάζει, επίσης, χαμηλότερο κίνδυνο πρόκλησης αλλεργίας.
  • Πρωτεΐνη ρυζιού: Υποαλλεργική και χωρίς γλουτένη, πράγμα που την καθιστά κατάλληλη για άτομα με διατροφικούς περιορισμούς.
  • Κινόα: Πηγή πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης με πολλές χρήσεις, που συχνά εξαίρεται για το πλήρες προφίλ αμινοξέων της και για τη σύστασή της χωρίς γλουτένη.
  • Φακές: Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, αλλά και καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων.
  • Λιναρόσπορος: Πλούσιος σε βασικά θρεπτικά συστατικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαζί με φώσφορο που είναι εξαιρετικός για την ενίσχυση της αντοχής των οστών.

Εύρεση ισορροπίας: Καλύψτε τις διατροφικές σας ανάγκες ως Vegan

Ενώ τα οφέλη για την υγεία από την υιοθέτηση μιας διατροφής για vegans είναι σαφή, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όλες οι φυτικές πρωτεΐνες δεν έχουν την ίδια αξία. Οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης είναι «πλήρεις», που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στα σωστά επίπεδα που χρειάζεται το σώμα μας για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των μυών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, εάν αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας και το αντικαταστήσετε με φυτικές πρωτεΐνες, πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένες από αυτές θα έχουν ένα ή δύο από τα απαραίτητα αμινοξέα σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είναι απαραίτητα για την παροχή πλήρους πρωτεΐνης. Ως αποτέλεσμα, είναι επιτακτική ανάγκη οι vegans να αναζητούν το σωστό μείγμα πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης για να καλύπτουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Ευτυχώς, ο δρόμος για την επιλογή των σωστών φυτικών πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα σας δεν είναι τόσο περίπλοκος όσο μπορεί να φαίνεται. Ακολουθούν πέντε συμβουλές για να επιτύχετε καλή ισορροπία:

1.    Διαφοροποιείτε τις πηγές σας. Χρησιμοποιείτε ποικιλία πηγών πρωτεΐνης, για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε ευρύ φάσμα αμινοξέων. Ενσωματώστε στη διατροφή σας συνδυασμό από φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά.

2.    Χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής με σύνεση. Μέχρι να κάνετε κτήμα σας τη γνώση για τη λήψη του σωστού μείγματος πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, μπορείτε να δοκιμάσετε συμπληρώματα διατροφής.

3.    Φροντίστε τα γεύματά σας να είναι ισορροπημένα. Επικεντρωθείτε σε ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιή λιπαρά. Ο συνδυασμός φυτικών πρωτεϊνών με συμπληρωματικές τροφές, όπως τα φασόλια και το ρύζι, ενισχύει την πρόσληψη αμινοξέων.

Μην το κάνετε μόνοι σας. Η απόφαση να γίνετε vegan μπορεί να αποτελεί πρόκληση για εσάς. Πώς θα ξέρετε ότι λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε; Χρειάζεστε έναν προπονητή δίπλα σας. Το δίκτυο άρτια εξειδικευμένων Ανεξάρτητων Μελών της Herbalife παίζει αναπόσπαστο ρόλο βοηθώντας όποιον θέλει να αλλάξει τη διατροφή του, παρέχοντας καθοδήγηση για τη λήψη συμπληρωμάτων, τη διατροφή και την άσκηση. Σε συνεργασία μαζί τους, θα δημιουργήσετε έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής, τον οποίο θα μπορείτε να τηρείτε.

4.    Διαβάζετε τις ετικέτες. Δίνετε προσοχή στις ετικέτες των προϊόντων, για να εντοπίζετε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και όσα περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα. Αυτά μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τα κενά σε θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν στη διατροφή σας.

Η διατροφή με προϊόντα φυτικής προέλευσης γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και έχει προοπτικές να αναπτυχθεί περαιτέρω, προσφέροντας όχι μόνο πιο υγιεινό και πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο διατροφής, αλλά και μια γευστική και ποικίλη σειρά από επιλογές τροφίμων που μπορούν να θρέψουν το σώμα μας.

Ακολουθήστε μας για περισσότερα:

Facebook:  https://www.facebook.com/HerbalifeGreeceCyprus/

Instagram:  https://www.instagram.com/herbalife.gr.cy/

Youtube:  https://www.youtube.com/playlist?list=PL29529CF1FF4A369F

Tik Tok:  https://www.tiktok.com/@herbalife_gr_cy

 

[i] https://worldanimalfoundation.org/advocate/how-many-vegans-are-in-the-world/#:~:text=According%20to%20Stats%20of%202023,2022%2C%20that's%20around%201.1%25

[ii] https://www.businesswire.com/news/home/20220114005339/en/The-Worldwide-Plant-based-Protein-Industry-is-Expected-to-Reach-23.4-Billion-by-2028---ResearchAndMarkets.com

[iii] https://www.medicalnewstoday.com/articles/326003#:~:text=By%20way%20of%20example%2C%20one,death%20by%20the%20same%20percentage